Kunci Jawaban

Contoh Soal Hortatory Exposition dan Kunci Jawaban Lengkap 45 Soal Pilihan Ganda

Berikut 45 contoh soal tentang Hortatory Exposition beserta kunci jawaban, yang dapat digunakan sebagai latihan ujian sekolah.

Editor: Primaresti
TribunPadang.com/ Freepik
KUNCI JAWABAN - Ilustrasi contoh soal mengenai materi Hortatory Exposition, diunggah Selasa (17/6/2025). Berikut 45 contoh soal tentang Hortatory Exposition beserta kunci jawaban, yang dapat digunakan sebagai latihan ujian sekolah. 

Circuses Should Not Use Animals

Animals should not be used in circus. The environment where they perform and their living conditions are usually inappropriate. Tigers, for example which naturally live in wilderness, must perform tricks on a narrow stage and spend their lifetime in a small cage.
Besides, the living conditions of the circus animals are poor. They live in a cramped condition most of the tim E. They actually need more space to roam. They also do not have freedom to live with their own kind.
We should ban the use of animals in circus and their confinement there.
Source: Soal Ujian Nasional (UN) 2016 untuk SMA MA

18. Why does the writer consider circus inappropriate place to live for animals?
A. It resembles the animal’s natural habitat.
B. It is the place where the animals are tortured.
C. It is the place to get public amusement.
D. It provides animals bad food.
E. It costs animals ill condition.
Jawaban: B

19. According to the text, … .
A. Tigers are the most suitable animals to perform tricks.
B. Tigers are the smartest animals.
C. The highlight of the circus is on the animals.
D. The animals are the main performers in the circus.
E. Animals receive ill treatment in a circus.
Jawaban: E

20. “They live in a cramped condition most of their time (Paragraph 3).The word “cramped” is closest in meaning to.
A. clean and neat
B. dirty and messy
C. poor and spacious
D. small and crowded
E. large and quiet
Jawaban: D

Fuel Price

Government should not raise fuel price to solve the problem of economic issues. People were affected severely with the high fuel price like last year. Obviously they cut their spending. As an example, they had to buy lower quality of rice or palm oil. There were also fewer buyers of secondary commodities like flour, or canned meat or fish.
Furthermore, the condition of low income family will become even worse because their expenses will increase while their salaries will not. Many companies will have to trim the number of employees because they are incapable of managing, buying or selling price, standard wages and personal affairs.
Finally, government should not raise fuel price to overcome economic problem but the solution should be sought by tapping into the nation’s own potential and utilizing it to enhance productivity to its maximum.

21. The title of the text is ….
A. The price of the secondary commodities
B. The effect of increasing fuel price
C. Condition of low income family
D. The increasing of fuel price
E. The economic problem
Jawaban: E

22. “Many companies will have to trim the number of employees.” (Paragraph 2). The word “trim” means ….
A. fire
B. cut
C. add
D. reduce
E. border
Jawaban: D

23. What is the main idea of the last paragraph?
A. The government should enhance productivity to solve the economic problem.
B. The government should raise fuel price to solve the problem.
C. The government should consider condition of low family income.
D. The government should reduce the number of employees.
E. The government should decrease the standard of wages.
Jawaban: A

Faster Planes and Cheaper Flights

Faster planes and cheaper flights are making it easier than ever before for people to travel. In the most ‘developed’ societies, visiting exotic places is a sought-after status symbol. The tourism industries of both developed and developing countries have recognized this fact and are learning to take advantage of it.
There are, however, some problems associated with this new industry. Firstly, there is the increasing crime rate. Some local’s tourists as an easy prey because, not only are they in unfamiliar territory and therefore less able to take care of themselves, but also they carry visible items of wealth, such as cameras and jewelery which can be disposed of quickly for profit.
Another major problem is health. With greater mobility comes greater danger of spreading contagious diseases around the world. One carrier returning home could easily start an epidemic before their illness was diagnosed. Moreover, the emergence of many diseases which resist antibiotics is causing scientists to be increasingly concerned about this issue.
Also to be considered is the natural environment, which can be seriously threatened by too many visitors. Australia’s Great Barrier Reef, for example, is in danger of being destroyed by tourists and there are plans to restrict visitors to some of the more delicate coral cays.
These are just three of the reasons why any country should be wary of committing itself to an extensive tourism development program.
Soal Ujian Nasional SMA/MA 2013

24. Why does the natural environment become one of the serious problem associated with the faster planes ail cheaper flight? Because ….
A. it easily started an epidemic before their illness was diagnosed
B. it can be destroyed by too many visitors
C. the health problem will increase
D. they carry visible items of wealth
E. it can increase crime rate
Jawaban: B

25. Why is the crime rate increasing due to the new industry?
A. Some tourists carry visible items of wealth.
B. The tourists are spreading contagious diseases.
C. The government is planning to restrict visitors to some coral cays.
D. The new industry makes the number of unemployment increase.
E. The tourists come by plane.
Jawaban: A

26. “One carrier returning home could easily start an epidemic before their illness was diagnosed.” (Paragraph 3) The word “diagnosed” means ….
A. found
B. observed
C. identified
D. examined
E. healed
Jawaban: C

Halaman 3 dari 4
Rekomendasi untuk Anda
  • Ikuti kami di

    Berita Terkini

    © 2025 TRIBUNnews.com Network,a subsidiary of KG Media.
    All Right Reserved